Lucruri pe care trebuie sa le stii despre Somn

Lucruri pe care trebuie sa le stii despre Somn

Pe langa cele mai apreciate specii de pesti din Romania, despre care am vorbit intr-un articol anterior, se gaseste si somnul. In mod sigur majoritatea dintre voi sunteti familiarizati deja cu metodele de capturare a Somnilor asa ca nu o sa intru in detalii tehnice, ci o sa ma concentrez pe descrierea acestui tip de peste si a habitatului sau.

1. Catfish (eng.), Siluro (it.), Wels/Waller (ger.), sunt doar câteva dintre denumirile pe care somnul le are în celelalte limbi. Desi prefera Dunarea si afluentii ei, Somnul poate fi gasit peste tot in lume unde exista apa dulce si climatul potrivit stilului sau de viata, deci mai putin in Antarctica.

2. Nu stiu cati dintre voi stiau ca exista peste 3.000 de specii cunoscute de Somn ceea ce este destul de impresionant. Somnul e cunoscut drept peste rapitor fiind in general carnivor, dar exista si specii de Somn cu dimensiuni mai reduse care se hranesc cu plante acvatice.

3. Isi face veacul in Europa prin rauri si fluvii ca Rin, Ron, Volga, etc, iar in Romania poate fi gasit atat în Dunare, cat si pe Mures, Olt, Prut, Jiu, Siret, Somes, Timis, etc.

4. Dimensiunea medie a Somnilor este de aproximativ un metru, dar acest lucru difera bineinteles de la specie la specie si in functie de varsta.

despre-pescuit-poza-somn

5. Apropo de varsta, somnul poate trai pana la 80 de ani in mediul lui natural si pana la 60 de ani in captivitate, desi se presupune ca exista Somni care traiesc chiar peste 100 de ani. Cu varsta, acestia devin mai intelepti la fel ca si oamenii, tocmai de aceea ne este mai greu sa-i prindem pe cei mari.

6. Mananca aproximativ orice, de la pesti vii si morti, la insecte, broaste, scoici, rame, lipitori si raci.

7. Poate fi capturat cu lansete si mulinete rezistente, carlige mari si fire mai groase deoarece dimensiunile pe care le poate avea somnul ingreuneaza scoaterea lui din apa.

8. Majoritatea Somnilor au o viata nocturna deoarece ochii lor sunt sensibili la lumina soarelui, insa exista si specii crepusculare sau chiar diurne

9. Cat despre icre, femela Somn poate depune in jur de 20.000 de icre per kg, deci o femela de 10 kg poate depune 200.000 de icre. Sper ca stiti faptul ca icrele Somnului sunt toxice, deci va recomand sa nu le incercati.

10. Mai putin important pentru voi, ce-i drept, dar Somnul este pestele meu preferat!

despre-pescuit-somn

Acestea fiind spuse, va invit sa lasati un comentariu in care sa va spuneti parerea despre Somn ca sa vedem cati iubitori ai acestuia mai exista si ce metode foloseste fiecare. Mai nou, ne gasiti si pe facebook unde imi doresc sa ne strangem cat mai multi pasionati de pescuit!

Share:

Comment (1)

  1. Nea Popica

    12 ian. 2015 - 20:17

    Informatii fara importanta, sunt stiute si de cei mai tineri pescari.

Add your Comment