Pescuit la crap si cteno in luna Mai

Pescuit la crap si cteno in luna Mai

pescuit la crap in maiSuntem in Mai si ne intereseaza din ce in ce mai mult pescuitul la crap. Daca pana acum datorita temperaturii apei, crapul nu prea a umblat, de acum incolo acesta va cauta hrana in mod continuu pana aproape de luna Iulie. E timpul sa-l prindem pe mustacios pentru ca, este cu adevarat perioada in care el chiar mananca.

Momeala pentru crap in luna Mai
Datorita studiilor din ultimii ani, am ajuns la concluzia ca specia de crap are perioade cand mananca diferit. Spre exemplu, in luna Aprilie si luna Mai, am prins crap indeosebi la momeala animala, la viermisori, la rame, la larve sau scoica. De asemenea, incepand cu jumatatea lunii Mai, acesta incepe sa prefere si momeala vegetala, precum porumbul conservat sau uscat, boilies-urile, mamaliga.

Am pescuit la inceputul lunii Aprilie la crap cu aroma de CSL pentru a-l atrage. Se spune ca aceasta aroma are efecte bune cand vine vorba de apa rece, primavara. Din pacate nu am avut nicio captura la asa ceva. Spre sfarsitul acestei lui, Aprilie, am prins crap la rama, pe fundul apei, cu nada dulce, de capsuna. Se pare ca, imediat cum apar primele zile calduroase, crapul uita de aromele tari si de CSL sau tuica, si prefera aromele vegetale, de capsuni, banane, vanilie chiar.

De ce isi schimba dieta? Odata cu sfarsitul lunii Aprilie, in apa vegetatia este foarte multa, asa ca, crapul obisnuieste sa isi schimbe dieta din aceasta perioada, preferand mai mult aroma vegetala decat cea de CSL sau animala. In Mai totusi, va recomand sa folositi praf de peste in nada. Nu este ceva testat de mine, dar am inteles ca are un efect destul de bun la pescuitul la crap.

Porumbul in luna Mai
In aceasta perioada crapul se prinde si la porumb. Chiar la aceasta momeala eu am de gand sa pescuiesc in aceasta luna. Din pacate, la ultima partida de pescuit, am pus porumb in lansete, insa tot carasul mi-a atacat momeala. Se pare ca am gresit cand am uitat sa pun porumb pe firele de par, si nu in ac. De asemenea, am folosit o nada pentru caras mai degraba decat pentru crap. Punand in ea srot, pesmet, mamaliga si aroma de vanilie.

ctenoDe asemenea, daca mergeti pe balti care au si cteno, aveti o sansa din 5 sa prindeti cteno in loc de crap la boabe de porumb pe fir de par. Cteno este un peste foarte agresiv cand e prins in ac, si de asemenea, prefera sa manace boabe de porumb incepand cu luna Mai, atunci cand el este regele baltii misunand prin buruiana.

Pescuit la cteno
La cteno pescuim cu mazare verde, porumb bonduelle (sau cu aroma de lucerna ori papura), miez de stuf. Ca si nada pentru cteno, putem crea un mix astfel:
30% porumb (nu uscat ci mai degraba din conserva)
patrunjel tocat, mazare, tulpini moi de papura macinate, lucerna macinata
aroma de lucerna sau papura
buruiana verde din balta, macinata

Share:

Add your Comment