Specii de pesti din Delta Dunarii
13 septembrie 2016
by

Specii de pesti din Delta Dunarii

pesti delta dunariiDelta Dunarii este o locatie iubita de pescarii din intreaga lume. Multi vin aici pentru a pescui diferite specii de pesti. Dar sa vedem mai exact ce specii de pesti sunt in Delta Dunarii:

Delta Dunarii reprenzinta cel mai mare potential de piscicol din Romania, astel in cei 25 de kilometri patrati si in zecile de canale se gasesc peste 110 specii de pesti dintre care 75 fiind specii de apa dulce, iar 36 fiind speci care sunt specifice deltei.

Scrumbia, peste care este o specie migratoare, pleaca spre Dunare cu inceputul primaverii pentru a-si depune icrele, reprezinta circa 10% din pestele din Delta.

De asemenea, sturionii marini, sunt asa zisii cei mai vanati pesti de catre braconieri, pentru ca acestia fac icre negre, icre ce sunt recunoscute ca delicatese, fiind foarte scumpe. Pe langa sturioni, se mai gasesc si speciile de morun, nisetru sau pastruga. Mai sunt si sturioni de apa dulce cum ar fi: cega si viza.

Speciile de pesti cele mai intalnite in Delta Dunarii:

Stiuca, un peste rapitor ce va poate taia nylonul. Va poate pacali foarte usor fiind foarte rapida, asa ca fiti foarte rapizi pentru a o scoate din apa, nu ii dati prea mult timp de respiro. Se reproduce in perioada februarie – martie si in general se hraneste la temperaturi de 17 grade celsius. Dimensiunea medie a unei stiuci este de 35-40 centimetri. Stiuca se pescuieste in general in luna octombrie.

Somnul, o specie raspandita de peste in Delta Dunarii. Somnul poate atinge dimensiuni foarte mari. Cel mai mare peste prins vreodata in delta a fost de 400 kg si a fost o minunatie de somn.

Somnul nu are solzi si are pielea cenusie si protejata cu un strat gros de mucus. Dimensiunea medie a somnului din delta este de 50 cm. In general este mai activ noaptea si este un peste rapitor.

Crapul, pestele cel mai placut de catre pescarii de pretutindeni. Acoperit cu solzi mari este un peste de talie medie dar poate ajunge si la marimi foarte mari precum 30-40 kg. In delta se gaseste in toate baltile. Sta deobicei pe fundul lacului si agata momeala foarte greu. Dimensiunea medie este de 30 cm si se hraneste la temperaturi de 19 grade Celsius.

Salaul, un peste ce seamana cu bibanul sau cu stiuca, poate cel mai cautat peste din categoria pestilor rapitor. Salaul nu creste foarte mare, media lor fiind de 40 centimetri. In Delta Dunarii se gaseste destul de greu.

Carasul, este pestele intalnit mai in toate baltile. Este un peste foarte rezistent si traieste si in ape cu oxigen putin, tocmai de aceea este intalnit in foarte multe balti. Greutatea obisnuita a carasului din Delta este de 400-700 grame si dimensiunea medie de 15 centimetri.

Alte specii intalnite in Delta Dunarii: avatul, rosioara, platica, linul.

Share:

Add your Comment